Slikken | DYSFAGIE

Slikproblemen kunnen op elke leeftijd voorkomen.

Bij het jonge kind komt dit tot uiting bij eet- en drinkproblemen. Dit kan te wijten zijn aan onvoldoende coördinatie tussen zuigen, slikken en ademhalen of door zwakke zuigbewegingen. Soms kan het kind zijn/haar mond onvoldoende openen door een verhoogde tonus bij het zuigen. Ook anatomische afwijkingen zoals schisis (de drank vindt zijn weg via de neus), vergrote neusamandelen, een terugliggende tong kan benauwdheid tijdens het drinken veroorzaken.

Bij volwassen kan dit voorkomen na operatie en bij neurologische stoornissen (Huntington, CVA, ALS,..).

 

De logopedische therapie omvat o.a. tongkrachttraining (IOPPI), trainen van hoest, slikmanoevres, slik- en houdingsaanpassingen, voedingsaanpassingen,… 

Wij verwijzen, indien nodig, de cliënt altijd door voor verder onderzoek bij een neus-keel-oorarts voor een slikvideo (FEES/VFES) en/of een oppervlakte-electromyografie (sEMG) van de mondbodem tijdens het slikken.

VERSLIKKEN

Verslikken bij het drinken kan je opmerken, als het kind hoest of een rochelende stem heeft tijdens of na het drinken. Soms komt de hoest pas later tot stand omdat er een residu in de keel bleef liggen en pas later na de slikact in de luchtpijp terecht kwam. Ook waterige of rode ogen kunnen bijkomende symptomen zijn van verslikken.

 

Problemen bij het kauwen kunnen veroorzaakt worden door:

    • Mondmotorische problemen
    • Voedingstijdens die langer dan 30-40 minuten duren, waarbij het kind veel pauzes nodig heeft, langdurig drinkt met kleine slokjes en de voeding met meerdere porties gegeven moet worden.
    • Problemen bij prikkelverwerking. Kinderen met ASS kunnen hier heel gevoelig voor zijn
    • Innervatieproblemen
    • Na operatie en/of bestraling